Suytkade: De gebouwen rijzen op uit het water

Zo gaat het eiland met de laatste drie waterburchten van Suytkade eruitzien

HELMOND - 220 (zorg)appartementen komen er in de laatste drie waterburchten van Suytkade. Die staan straks samen op een wooneiland met veel groen. De architectuur is een knipoog naar de fabrieken die vroeger bij het Helmondse kanaal stonden.

Het slotstuk van het waterwonen op Suytkade wordt iets bijzonders belooft Robert Hellings van Cedrus Vastgoed Ontwikkeling. 

Witte accenten, bakstenen en gebogen ramen met roeden verwijzen naar de oude fabrieksge­bou­wen - Robert Hellings, Cedrus vastgoed -

Het ontwerp is van Pauwert Architectuur uit Eindhoven. ,,We hebben gekeken naar de historische architectuur van de Helmondse industrie. De witte accenten, bakstenen en gebogen ramen met roeden verwijzen naar de oude fabrieksgebouwen”, aldus de projectontwikkelaar.

Doorgemetseld onder water
Ook de typische verticale verdeling van de panden van machinefabriek Begemann, garenmaker Carp, de oude Cacaofabriek en textielbedrijf Hatéma komen terug in de appartementengebouwen. Bijzonder is volgens Hellings dat de stenen worden doorgemetseld onder het water. ,,Dat ziet er heel anders uit dan met een betonnen rand. De gebouwen zullen oprijzen uit het water.”

Een stadstuin op het wooneiland
Waterburchten 4, 5 en 6 bieden samen plaats aan 220 huur- en koopappartementen. In Waterburcht 4 komen 59 huurappartementen voor jong en oud. Nummer 5 is gericht op huurders die zorg nodig hebben of daar in de toekomst gebruik van willen maken. In het complex komen 105 aanleunwoningen voor vitale senioren en zorgappartementen waar 24 uurszorg geboden kan worden. Er zijn gezamenlijke ruimtes en zorgvoorzieningen.

Koopappartementen in de toren
Waterburcht 6 wordt een ‘toren’ met 58 koopappartementen. Die woningen worden groter, luxer en duurder dan de rest. Er komen er vijf of zes op elk van de tien verdiepingen. Tussen de burchten ligt een stadstuin met looppaden, planten, kruiden en bankjes. Via een brug vanaf de Kanaalboulevard wordt dit ‘dek’ toegankelijk voor bewoners en bezoekers.

Het eiland met de laatste drie waterburchten
Hellings heeft de koopovereenkomst voor de grond deze week getekend. Waarschijnlijk wordt in het najaar van 2022 begonnen met de bouw. Dat is later dan werd gedacht. ,,Het is een groot en ingewikkeld plan. De voorbereidingen kosten meer tijd.”

Ook speelt mee dat Van Wijnen begonnen is met de bouw van Waterburcht 7. Die komt het dichtst bij het parkeerterrein van de Cacaofabriek en is letterlijk de laatste in rij. Hoewel ze een tijd samen aan het bouwen zullen zijn, is tegelijk starten volgens Hellings niet handig.

Aanpak woningnood
Van Wijnen bouwde ook de eerste drie ‘eilandcomplexen’ aan de Zuid-Willemsvaart. In de laatste komen zeventig middeldure levensloopbestendige huurappartementen verdeeld over vijf woonlagen. Eind 2024 moeten alle waterburchten klaar zijn. ,,Deze 220 nieuwe woningen gaan weer een flinke push geven in het aanpakken van de woningnood in Helmond en hiermee nadert Suytkade eindelijk voltooiing”, aldus bouwwethouder Gaby van den Waardenburg.

De waterburchten zijn al heel lang geleden bedacht. Er moesten er zeven komen. Ze zouden de stadse nieuwbouwwijk Suytkade meer smoel geven. De teller bleef lange tijd steken op twee. Eind 2018 werd de eerste steen gelegd van de derde. Het waterwonen kreeg te maken met verschillende tegenslagen. Zo bleek het bouwen moeilijker dan gedacht. Ook de huizencrisis ging niet aan nieuwbouwwijk Suytkade voorbij. Bouwers haakten af en de vraag van huizenzoekers verandert voortdurend. 

Momenteel wordt er op Suykade nog volop gebouwd en ontwikkeld. Waarschijnlijk is de wijk in 2025 voltooid.

Bron: ED