Wonen in oude én nieuwe Korenaer-schoolgebouwen

STEVENSBEEK – In het voormalige Korenaer-schoolgebouw aan de Kloosterweg in Stevensbeek komen zo’n twaalf nieuwe woonappartementen voor zowel jongeren als ouderen.

In het leegstaande deel van het nieuwe schoolgebouw van De Korenaer op het perceel ernaast komt mogelijk een combinatie van wonen en dagbesteding. Beoogde bewoners zijn mensen met lichte beperking en mogelijk leerlingen van De Korenaer.

Maatschappelijk ondernemer
Initiatiefnemer is exploitant Bene-Vivendo en maatschappelijk ondernemer Robert Hellings met zijn vastgoedbedrijf Cedrus. Hellings heeft meegewerkt aan de nieuwbouw voor De Korenaer, deze zomer geopend. Daardoor werd de verhuizing van het oude naar het nieuwe schoolgebouw mogelijk gemaakt. Nieuwbouw en oudbouw liggen pal naast elkaar.

De Korenaer is een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Leerlingen hebben extra ondersteuning nodig voor bijvoorbeeld adhd en/of autisme. Inzet is om alle leerlingen óf werkervaring op te laten doen óf klaar te stomen voor een vmbo-diploma. De nieuwe school vult maar voor de helft het gebouw waar voorheen een klooster en tot drie jaar terug middelbare school Metameer was gehuisvest.

Wonen met begeleiding
,,We zijn aan het onderzoeken of we in het deel van het gebouw dat nog geen invulling heeft gekregen, een woongroep met begeleiding kunnen laten wonen. In sommige gevallen is dat gewenst als thuis de situatie zwaar is voor de ouders of als extra begeleiding nodig is”, aldus Hellings, die erbij zegt dat de plannen voor de nieuwe invulling nog in de kinderschoenen staan. Leerlingen van De Korenaer worden al ingezet om het achter de school gelegen Patersveld te onderhouden, dit in samenwerking met Vereniging Stevensbeek. Hellings: ,,Dat wordt onderdeel van de dagbesteding die we verder willen opzetten.”

Appartement in klaslokaal
In de oude school aan de Kloosterweg 7 wordt in het voorjaar gestart met een grootschalige verbouwing. ,,We hebben nooit sloop van het gebouw overwogen, omdat te veel mensen dat zonde vonden van zo’n prachtig complex. We gaan de klaslokalen omturnen tot woonappartementen van 50 of 70 vierkante meter. Ze krijgen allemaal een eigen keuken en één of twee slaapkamers.”

Alle woonruimtes komen te vallen onder sociale dan wel middelhuur. Hellings: ,,We hopen op een mix van jong en oud die zich er in hun eentje of als stel vestigen. Gezamenlijk kunnen de bewoners activiteiten ondernemen in gemeenschappelijke ruimtes. Ons doel is het opzetten van een inclusieve woongemeenschap.”

Favoriet
Dorpsvereniging Stevensbeek die heeft meegedacht, is volgens voorzitter Theo van Oorschot in haar nopjes met de nieuwe ontwikkelingen. ,,Behoud van het oude Korenaer-gebouw was een van onze belangrijkste criteria bij het selectieproces. Dit initiatief was onze favoriet.”

Bron: De Gelderlander

 

De nieuwe Korenaer
De nieuwe Korenaer
De oude Korenaer
De oude Korenaer