Appartementen De Straethof Mill opgeleverd

Na de sloop van basisschool De Straethof in 2015 zijn de plannen ontwikkeld om op deze prominente plek in Mill het wooncomplex De Straethof te bouwen. In opdracht van Cedrus Vastgoed b.v. hebben wij op de hoek van de Pastoor Maasstraat en de Schoolstraat het afgelopen jaar 26 moderne, energiezuinige woningen gerealiseerd.

Duurzaam 

Met de bouw van ‘De Straethof’ is vanzelfsprekend aan de toekomst van natuur en milieu gedacht. ‘Om te beginnen hebben we samengewerkt met lokale onderaannemers en leveranciers’, aldus Ronald Westphal, projectleider bij van der Horst aannemers. ‘Ook is het prettig voor onze eigen mensen om een project dichtbij huis te realiseren’. Alle appartementen zijn aardgasloos en zijn energieneutraal gebouwd. Zo heeft ieder appartement een eigen aardwarmtepomp en is geheel voorzien van vloerverwarming. Ronald vult aan: ‘We hebben hiervoor 26 warmtebronnen zo’n 68 meter diep aangebracht.’ Deze twee energiebronnen (warmtepomp en vloerverwarming) zorgen voor warmte in de winter als ook voor een koel en aangenaam klimaat tijdens warme zomerdagen. Daarnaast hebben de hoge isolatie en het gebruik van zonnepanelen een positieve invloed op de maandlasten.

Levensloopbestendig

Voor dit appartementencomplex is veel belangstelling: men woont middenin het centrum waardoor alle voorzieningen op loopafstand liggen. Er is zelfs zorg op maat mogelijk. Op afroepbasis aan huis of middels een afspraak bij een zorgverlener in de directe nabijheid. Alle appartementen zijn levensloopbestendig gebouwd. Dit wil zeggen dat er in de appartementen voorzieningen worden aangebracht die het mogelijk maken het appartement te blijven gebruiken wanneer de veiligheid en toegankelijkheid een grotere rol gaan spelen, ook als een bewoner in de toekomst minder mobiel wordt. De appartementen hebben een oppervlakte van 66 m2 tot 82 m2, een ruim balkon of eigen tuin. Daarnaast beschikken ze over een eigen berging en privé parkeerplaats op het binnenterrein. ‘De bergingen hebben we overigens in eigen fabriek geprefabriceerd’, aldus Ronald. Het is een overzichtelijk complex geworden met een hoge mate van sociale controle.

Fris uiterlijk 

De nieuwe appartementen liggen precies op de rand van ‘horst’ en ‘slenk’, waardoor een voor Mill zo’n typerend hoogteverschil van anderhalve meter ontstaat. Het gebouw zelf trapt ook af richting het lager gelegen landschap. Het fraaie tuinontwerp met verschillende terrassen, tuinen, trappen, groen en hellingen versterkt dit. Samen met de strakke, open baksteenarchitectuur vormt het gebouw een frisse toevoeging aan het dorp.

Bron: van der Horst aannemers

 

***

Geschiedenis De Straethof
De grond waar de appartementen op zijn gebouwd, was vroeger in bezit van de familie Verstraaten. De boerderij (akkerbouw) van de familie heette 'De Straethof'. Op deze plek werd in 1912 ‘de jongensschool’ in Mill gebouwd. Vele jaren later werd de school afgebroken en naar achter verplaatst. De school kreeg de naam Heilig Hartschool (openbare school). Later werd de naam gewijzigd in Basisschool De Straethof.