Cedrus Vastgoed gaat torens Suytkade bouwen

Geen parkeergarage bij De Cacaofabriek in Helmond, want bewoners waterburchten parkeren op eigen terrein

HELMOND - Pal voor De Cacaofabriek komt geen parkeergarage. Dat is niet nodig, omdat de bewoners van de toekomstige waterburchten op Suytkade de auto op eigen terrein kwijt kunnen. De bouw van de drie flats begint eind dit jaar en is in 2021 klaar.

Projectontwikkelaar Cedrus uit Beek en Donk gaat de torens in het water bouwen. Suytkade telt al twee waterburchten en een derde is in aanbouw. De drie nieuwe gaan anders ogen dan de bestaande, maar passen wel in het geheel, zegt directeur Robert Hellings van Cedrus. „We werken nog aan het ontwerp. Zeker is wel, dat de complexen verschillend in hoogte worden. Bij elkaar opgeteld zijn het tien bouwlagen met meer dan honderd appartementen, koop en huur in de vrije sector.”

In de middelste van de drie burchten is volop ruimte voor woningen met zorg aan huis. „Voor mensen die een beetje zorg nodig hebben, maar ook groepswoningen voor bijvoorbeeld dementerenden. Het idee is dat bewoners kunnen doorschuiven in het gebouw als meer zorg nodig is.” Hellings is nog in gesprek met verschillende zorgaanbieders hiervoor.

Eilandjes

Rondom de drie waterburchten legt de gemeente Helmond eilandjes aan die als plantsoenen in het water gaan dienen. „Via bruggetjes kun je een wandeling maken over de eilandjes, van burcht naar burcht”, vertelt Hellings van Cedrus. „De omgeving wordt openbaar, iedereen mag er komen.”

Cedrus is door de gemeente Helmond gekozen waardoor een andere kandidaat-bouwer is afgevallen. Doorslaggevend voor de gemeente is de oplossing voor het parkeren die de Beek en Donkse bouwer bedacht. Toekomstige bewoners parkeren op de begane grond onder de appartementen. Daardoor neemt de parkeerdrukte in de omgeving niet toe en kan bij De Cacaofabriek een openbaar, gratis veld blijven bestaan. 

Uitzicht verpest

In het verleden was nog sprake van de bouw van een vijf verdiepingen tellende parkeergarage pal tegenover de culturele ‘hotspot’. Die wens van oud-wethouder Frans Stienen is door zijn opvolgster Gaby van den Waardenburg geschrapt. Vanuit de gebruikers van De Cacaofabriek en de directe omgeving klonk eerder kritiek op het plan voor een parkeergarage, omdat daarmee het uitzicht zou worden verpest.

De gemeente Helmond legt wel geld toe op de bouw van de drie nieuwe waterburchten. Cedrus betaalt per vierkante meter bouwgrond minder dan Helmond vroeg. Wethouder Van den Waardenburg verdedigt die keuze, omdat Cedrus extra kosten maakt voor het bouwen in het water. Hoeveel geld Helmond misloopt, wordt later bekend, als de wethouder de gemeenteraad om toestemming vraagt voor de deal.

In de toekomst verrijst nog een zevende waterburcht in de wijk Suytkade, vlakbij De Cacaofabriek. Die wordt gebouwd door Wijnen Bouw.

 

Fotobijschrift: © Fotomeulenhof
Tussen deze waterburcht in aanbouw en de Cacaofabriek (links op de achtergrond) in worden vanaf eind dit jaar nog drie appartementencomplexen gebouwd. 

Bron: ED >>

Foto: Zie tekst