Bouw 500 woningen in Helmond stapje dichterbij als school, sporthal, tennispark en winkel weg mogen

HELMOND - In Helmond worden weer een aantal stukken grond klaargemaakt voor woningbouw. Op papier tenminste. Een sporthal, zorgcentrum, school, tennis- en voetbalvelden, winkel en een bloemenkwekerij gaan plaatsmaken voor zo’n vijfhonderd nieuwe woningen.

Die huizen komen dan op diverse plekken in de stad. De plannen die nu op de agenda staan, zijn samen goed voor bijna vijfhonderd nieuwe appartementen en woningen in het centrum, Mierlo-Hout, Rijpelberg en Helmond-Noord. Het gaat om (sociale) huur en koop voor verschillende doelgroepen, van starters tot senioren.

Aan de meeste bouwplannen wordt al lang gewerkt. Het voornemen om 220 (zorg)woningen te plaatsen op de plek van woonzorgcentrum Alphonsus in Mierlo-Hout heeft de hele procedure zelfs al een keer doorlopen. Na bezwaren uit de buurt heeft de rechter er een stokje voor gestoken en wordt er nog altijd niets gebouwd.

Dat is een enorme domper voor de initiatiefnemers; zorginstelling Savant en woningverhuurder Compaen. Er zijn allerlei aanpassingen gedaan in de hoop alsnog aan de slag te kunnen. Het gaat om een omvangrijk project om het Houtse woonzorgcentrum om te vormen naar een levendig buurtje in het hart van de wijk.

Er komen 220 woningen voor jong en oud, zorg, horeca, een openbare binnentuin, bedrijfjes en een parkeergarage. De zorg van de toekomst en het wonen van de toekomst komen er bij elkaar. Traditionele verpleegafdelingen met kamers verdwijnen grotendeels. Mensen wonen in appartementen en krijgen zorg als ze die nodig hebben.

Acht andere gebieden

De politiek moet opnieuw beslissen over het zogenoemde bestemmingsplan voor het perceel van Alphonsus en omliggende terreinen bij de Hoofdstraat. Ook de bestemmingsplannen die bepalen wat er op een terrein of in een gebouw mag van acht andere gebieden in de stad moeten worden veranderd. Als dat niet gebeurt, kunnen er geen huizen komen. Of een nieuw politiebureau.

De politie gaat bij het Huis voor de Stad, op de hoek Groenewoud - Verlengde Stationsstraat, een nieuw kantoor bouwen. Daar komen straks de districtsleiding die nu in Asten zit, het rechercheteam van de Deltaweg en de medewerkers van het bureau aan de Kasteel-Traverse in Helmond. Op de plek van het huidige bureau kunnen in de toekomst wellicht nieuwe woningen verrijzen.

Opheffingsuitverkoop

Het oude Vakcollege aan de Ruusbroeclaan maakt plaats voor drie gebouwen met 79 appartementen van Cedrus Vastgoed. De City Sporthal verdwijnt en daar komen twee complexen met 104 appartementen van Woonpartners.

Meubelwinkel Gruyters op de hoek van de Mierloseweg en Binnendongenstraat gaat na jaren opheffingsuitverkoop plat. Op het terrein is ruimte voor 35 appartementen. Op de locatie van de sierbloemenkwekerij van Rens van Dijk aan de Houtsestraat gaat Interesting Vastgoed zeventien woningen bouwen.

Voor de voormalige tennis- en voetbalvelden in Rijpelberg ligt een plan van Fintheim Vastgoed voor 41 woningen.

Bron: ED

Impressie van de appartementen aan de Ruusbroeclaan