Malthezer Hoeve in Aarle-Rixtel: nabuurschap in historisch groen

AARLE-RIXTEL - Grazen er straks schapen rond de Malthezer Hoeve? Of dragen de weides graan waarmee bewoners hun eigen brood kunnen bakken? Die mogen in elk geval zelf meewerken aan hun eigen groene woonomgeving.

,,Het idee dat de moestuin en fruitboomgaard in ere worden hersteld spreekt me heel erg aan”, zegt Hermien Jalink. Ze woont in Helmond, vertelt ze er met een lach achteraan: ,,Maar net over de grens, hoor.” En ze heeft belangstelling voor de ontwikkelingen rond de Malthezer Hoeve in Aarle-Rixtel. ,,Vlak bij de stad en toch midden in de natuur. Wie wil daar nou niet wonen?”

Op die plek, tussen de dorpsrand en de Zuid-Willemsvaart, komen 37 huurwoningen. Die worden in de stijl van de historische hoeve en de oorspronkelijke bijgebouwen opgetrokken en variëren in grootte van vijftig tot tachtig vierkante meter. Het hoevegebouw zelf doet dienst als ontmoetingsruimte, met onder meer een gezamenlijke keuken en serre. Rondom is ruimte voor appartementen, levensloopbestendige woningen en kleine doorzonwoningen, vertelt Robert Hellings van projectontwikkelaar Cedrus Vastgoed: ,,We mikken op een gemëleerde woongemeenschap.”

Je komt hier niet alleen wonen. Je zorgt ook samen voor je omgeving - Hermien Jalink

Ook het omliggende terrein van vier hectare wordt opnieuw ingericht. Met oog voor historie en in samenspraak met toekomstige bewoners, vervolgt Hellings: ,,Het ontwerp voor de woningen ligt vast. Dat hebben we in workshops met belangstellenden ingevuld. Datzelfde willen we nu met het buitenterrein en de binnenplaats gaan doen.”

Maandagavond kunnen belangstellenden daarover meepraten. Lieke van Bussel is met haar 32 jaar één van de jongere bezoekers van de informatieavond. ,,Het is mooi dat natuurontwikkeling een belangrijke plek inneemt bij de plannen”, vindt ze. Jalink (68): ,,Je komt hier niet alleen wonen. Je zorgt ook samen voor je omgeving.”

Dat idee, van samen wonen en samen zorgen voor een prettig en veilig woonklimaat, is precies wat Cedrus voor ogen heeft, merkt Hellings op: ,,Daarom willen we de buitenruimte ook met elkaar ontwikkelen. Dat is de plek waar je elkaar ontmoet. Bewoners leven hier straks samen, maar hebben ook hun eigen woonkamer en -dus- privacy. ”

Van Bussel: ,,Dat is één van de redenen dat ik vanavond hier ben. Ik heb niet alleen interesse in de woningen, maar ook in de mensen die hier komen wonen.” Jalink, opgegroeid in Gelderland, valt het woord ‘nabuurschap’ binnen: ,,Voor je buren zorgen. Ook dat vind ik mooi aan de plannen. Dat er gezamenlijke ruimtes zijn waar je samen dingen kunt doen. En dat er een gemeenschappelijke keuken is. Ik zie mezelf bijvoorbeeld wel koken als mijn buren een keertje ziek zijn.”

Bron: ED

Impressie
Idee landgoed
Idee erf