Akkoord bouwplan 108 woningen Middelrode

Akkoord over bouwplan 108 woningen in Middelrode, er kan gereageerd worden.

MIDDELRODE - De overeenkomst voor de bouw van 108 woningen aan de Christinastraat in Middelrode is ondertekend, nu zijn de bewoners weer aan zet. ,,Het zou fijn zijn als ze voor 15 april reageren”, aldus Wim van de Kerkhof van ontwikkelmaatschappij Ruimte voor Ruimte.

Als de reacties binnen zijn en zijn verwerkt, kan de ontwikkelaar verder met het bestemmingsplan, waarop dan opnieuw officieel gereageerd kan worden. Het huidige plan Laarzicht is na de bezwaren van bewoners aangepast. ,,Er komt een groenstrook ter compensatie voor steenuil en das”, aldus Van de Kerkhof. ,,En er is iets meer afstand tussen de bestaande en de nieuwe huizen. Hun tuinen worden gemiddeld zo’n vier meter dieper, eventueel inclusief een pad voor mensen die een achterom willen, maar dan moet iedereen dat willen.”

Verder van de bebouwing
En het vrije uitzicht dat een aantal bewoners moet missen wanneer de nieuwe woonwijk er staat? ,,Dat kun je bijna nooit goedmaken”, erkent Van de Kerkhof. ,,Daarover voeren we gesprekken. Verder zijn de twee ontsluitingswegen aangepast. De zuidoostelijke weg is verder van de bebouwing gelegd en de westelijke weg is naar links afgebogen waardoor de koplampen van de auto’s niet in de huizen schijnen. Dit is nu het maximale wat we kunnen doen.”

Eventuele wijzigingen zullen niet groot zijn, benadrukt wethouder Lianne van der Aa. ,,Er is heel zorgvuldig gekeken naar de wensen van de bewoners en de mogelijkheden van Ruimte voor Ruimte. Dit is nu het aanbod, maar aanpassingen zijn nog wel mogelijk als die bijdragen aan een beter gedragen plan.”

Stikstof speelt volgens Van der Aa geen rol: ,,Daar hebben we geen last van, want voor dit plan hoeft de provincie geen vergunning af te geven.” Waarop Van de Kerkhof aanvult: ,,Als je niet oppast, gaat het alleen nog over de natuurlobby en het protest van de boeren, en niet meer over de zwijgende meerderheid die een huis zoekt. De woningnood is hoog.”

"Er is grote behoefte aan woningen voor starters, doorstro­mers en senioren. Er is al heel lang bijna niets gebouwd" - Lianne van der Aa, wethouder

Iets wat Van der Aa beaamt: ,,In Middelrode is grote behoefte aan woningen voor starters, doorstromers en senioren. Er is al heel lang bijna niets gebouwd.” Het plan omvat 33 sociale huur- en goedkope koopwoningen, 18 middeldure woningen, 41 dure zoals tweekappers en 17 bouwkavels in de vrije sector.

Het gaat om een zorgappartement, (levensloopbestendige) rijwoningen, rug-aan-rugwoningen (met de achtergevels tegen elkaar), patiowoningen, twee-onder-een-kappers, vrijstaande woningen en dus bouwkavels in de vrije sector. Verwacht wordt dat de gemeenteraad eind dit jaar een besluit neemt over het plan.

Bron: BD

© StockPZC
Wim van de Kerkhof, directeur Ruimte voor Ruimte
Wethouder Lianne van der Aa © Jan Zandee