Lof voor bouwplannen Malthezer Hoeve in Aarle-Rixtel

AARLE-RIXTEL - Wat enkele jaren geleden nog onmogelijk leek, is toch gebeurd. Laarbeek heeft in het buitengebied van Aarle-Rixtel ruimte gevonden voor nieuwbouw.

Hofjeswoningen rond een historische boerderij, uitzicht op de omliggende natuur, een knipoog naar het verleden en omkijken naar elkaar. De geschetste bouwplannen voor de Malthezer Hoeve aan de Helmondseweg in Aarle-Rixtel, met 31 kleinschalige wooneenheden, zien er veelbelovend uit. Dat vindt ook de Laarbeekse gemeenteraad. Donderdag ontving wethouder Ron van den Berkmortel unaniem lof voor een gebiedsvisie voor de zuidoostelijke dorpsrand van Aarle-Rixtel, waar de Malthezer Hoeve het meest concrete deel van is. Ruud Fransen (ABL): ,,Complimenten voor deze mooie plannen die prachtig in de geschiedenis van Aarle-Rixtel passen.”

Buitengebied van het slot
Jos Gruijters (De Werkgroep) wijst erop dat bouwen buiten de grens van Aarle-Rixtel tot voor kort niet voor te stellen was: ,,Enkele jaren geleden leek het buitengebied helemaal op slot te zitten.” Dat er toch ruimte gevonden is noemt hij een mooie ontwikkeling: ,,Dat de vroegere locatie van de kerk van Rixtel gemarkeerd gaat worden en nieuwe wandelpaden het terrein gaan ontsluiten zal het alleen maar aantrekkelijker maken. Ook door de natuurlijke inpassing in het gebied.”

Frans van Zeeland, van Ouderen Appèl/Hart voor Laarbeek, is benieuwd of er rond het dorp nog meer mogelijkheden liggen: ,,Met deze houding zou daar ook naar mogen worden gekeken.” Linda Engels-Strijbosch, PvdA Laarbeek:,,Voor ons is het duidelijk dat woningbouw alleen mogelijk is op plekken waar al bebouwing is.”

Dat er in de nabije toekomst woningbouw mogelijk is op die plek heeft alles te maken met de gebiedsvisie die is opgesteld. Die is voor de provincie een voorwaarde om toestemming te verlenen aan de plannen. Ton van de Wijdeven (PNL) raadt de wethouder aan in nauw contact met Den Bosch te blijven: ,,De provincie is eigenlijk wel voorstander, maar is ook terughoudend.”

Hoeve van Berckel
In de visie wordt nadrukkelijk gekeken naar bouwmogelijkheden rond de historische Hoeve van Berckel, verscholen achter kassen aan de Kanaaldijk, en naar de Bosscheweg. Daar zouden leegstaande bedrijven plaats kunnen maken voor woningbouw en zou mogelijk bouwruimte kunnen worden gevonden. De Werkgroep en PvdA zien bouwen tegen die ‘groen-blauwe zone’ niet zitten. Linda Engels-Strijbosch: ,,Voor de PvdA is het duidelijk dat woningbouw alleen mogelijk is op plekken waar al bebouwing is.” Wethouder Van den Berkmortel neemt de complimenten dankbaar in ontvangst en leidt ze door naar zijn ambtenaren. Hij hoopt dit jaar grote stappen te kunnen zetten. ,,Zodat we in 2024 daadwerkelijk aan de gang kunnen gaan.”

Bron: ED

Meer informatie: www.malthezerhoeve.nl