School maakt plaats voor huizen

70 appartementen in 3 gebouwen op plek oud Vakcollege in Helmond-Noord

HELMOND - Twee scholen in Helmond-Noord maken plaats voor woningen. Eerst is eind dit jaar het oude Vakcollege bij de Ruusbroeclaan aan de beurt. Voor het vroegere Dr. Knippenbergcollege zijn ook plannen in de maak.

Het gebouw van het Vakcollege is al lang niet meer in gebruik als school. Het omhekte terrein ligt er troosteloos bij. Met wat inbeeldingsvermogen zie je hier mensen vanuit hun nieuwe appartementen over het groen uitkijken. Een parkje met grote bomen ligt er al, al is het enigszins verstopt. In het plan dat Cedrus Vastgoed Ontwikkeling aan het maken is voor het schoolterrein aan de Ruusbroeclaan krijgt het een hoofdrol.

Drie urban villa’s
In opdracht van de Helmondse projectontwikkelaar wordt een ontwerp gemaakt voor een drietal urban villa’s in het park. De appartementencomplexen met vijf, zes en zeven bouwlagen gaan samen circa zeventig woningen tellen, aldus Robert Hellings van Cedrus Vastgoed. Het wordt waarschijnlijk een mix van betaalbare koop voor starters met prijzen onder de 250.000 euro en middeldure en duurdere huur.

“Links en rechts van de schoolter­rei­nen zijn vorig jaar al dik 150 nieuwe woningen opgeleverd”

Hellings heeft het bouwplan de naam Parc Ruusbroec gegeven. Voorbeelden van hoe het eruit gaat zien heeft hij nog niet beschikbaar. Het is in ieder geval de bedoeling het park de buurt ‘in te trekken’. Geparkeerde auto’s moeten zo veel mogelijk uit beeld blijven, de gebouwen krijgen ronde hoeken en er komen gezamenlijke daktuinen.

De komende maanden moeten de nodige procedures worden doorlopen voordat er op het oude schoolterrein woningen kunnen worden gebouwd. Als alles voorspoedig gaat, kan de bouw eind dit jaar van start gaan.

Plannen voor de Knip
Na het Vakcollege maakt uiteindelijk ook het oude Dr. Knippenbergcollege plaats voor woningbouw. De twee schoolgebouwen staan vlak bij elkaar in de wijk. De Knip heeft sinds september 2021 een gloednieuw pand op De Braak in gebruik genomen. De plannen voor het achtergelaten terrein van de middelbare school aan de Nachtegaallaan zijn nog niet zo ver als die voor het Vakcollege. Gesproken wordt over zo’n 120 appartementen en 60 huizen.

Op dit moment wordt het oude Knippenbergcollege gebruikt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Volop nieuwe woningen in Noord
Links en rechts van de schoolterreinen die de komende jaren omgevormd worden tot woningbouwlocaties, zijn vorig jaar al dik 150 nieuwe woningen opgeleverd. Bergopwaarts bouwde 115 appartementen bij de Nachtegaallaan en het Nieuwveld. Aan het andere eind van de Nachtegaallaan, bij de vijver aan de Vondellaan, realiseerde Woonpartners Schryverskade. Dat bestaat uit 26 appartementen en 14 rijwoningen.

Bijschrift foto 1: Op de plek van het oude Vakcollege bij de Ruusbroeclaan in Helmond komen zeventig appartementen verdeeld over drie gebouwen.

Bijschrift foto 2:  De locatie van het Vakcollege aan de Ruusbroeclaan 149 in Helmond. Links ervan tussen het groen en de Nachtegaallaan het oude Dr. Knippenbergcollege.

Bron: ED 03-01-2023

Vakcollege Ruusbroeclaan Helmond
Locatie Vakcollege