Luxe appartementen op Suytkade in Helmond in verkoop

HELMOND - Het slotstuk van het waterwonen op Suytkade schiet rond de zomer uit de startblokken. Voor de bouwvak wordt begonnen met de bouw van de laatste drie waterburchten. De eerste 52 appartementen in de hoogste toren zijn deze week in de verkoop gegaan.

,,We beginnen de verkoop met de eyecatcher, het luxe blok met de grotere appartementen in waterburcht Havezate”, zegt Robert Hellings van Cedrus Vastgoed. Verdeeld over tien bouwlagen komen er verschillende typen koopappartementen. In totaal telt dit blok 52 woningen. Die op de bovenste drie etages zijn het grootst, met meerdere slaapkamers en balkons of loggia’s.

Oude textielfabriek
Zowel de architectuur als de namen van de drie waterburchten op het laatste eiland zijn een knipoog naar het industriële verleden van het gebied waar de Helmondse stadswijk sinds 2005 is verrezen. De woongebouwen gaan Havezate (52 appartementen), Terveste (59) en Markant (70 en 24) heten. De twee beginletters van deze namen verwijzen naar Hatéma, het textielbedrijf dat er vroeger stond. Begin volgend jaar wordt duidelijk wat voor soort woningen er in Terveste komen: huur, koop of een combinatie ervan. Volgens Hellings is er momenteel veel vraag naar middelgrote huurappartementen, met name bij vitale vijftigplussers.

Met zorg als dat nodig is
Waterburcht Markant wordt een ‘zorgblok’, voor bewoners die zorg nodig hebben of er in de toekomst gebruik van willen maken. Er komen 70 aanleuningwoningen en 24 groepswoningen. ,,Het uitgangspunt is ‘samen wonen, samen leven’”, vertelt Hellings. ,,We zoeken de samenwerking met een zorgpartij.” Medio volgend jaar worden de plannen verder uitgewerkt. Alle appartementen gaan de komende maanden in fases in de verkoop of verhuur. De verkoopprijzen van de eerste 52 appartementen in waterburcht Havezate variëren van 339.000 tot 575.000 euro voor een van de vier penthouses.

Rond de zomer wordt begonnen met de bouw van de drie burchten. De architect heeft ter inspiratie gekeken naar de industriële bebouwing in de stad. Witte accenten, bakstenen en gebogen ramen met roeden en een typische verticale verdeling verwijzen naar de oude fabrieksgebouwen van machinefabriek Begemann, garenmaker Carp, de oude Cacaofabriek en textielbedrijf Hatéma. Tussen de waterburchten op het eiland van Cedrus Vastgoed wordt een stadstuin aangelegd.

‘Ingewikkelde bouw’

Het eiland van Cedrus Vastgoed komt op het braakliggende terrein tussen de in aanbouw zijnde waterburcht 7 van Van Wijnen en de drie die het bedrijf al jaren geleden aan de Zuid-Willemsvaart bouwde. Waterburcht 7 staat het dichtst bij het parkeerterrein van de Cacaofabriek en heeft de naam Cavaliere gekregen. De zeventig middeldure levensloopbestendige huurappartementen zijn naar verwachting eind 2023 klaar. Medio 2025 zullen alle waterburchten op Suytkade klaar zijn. Hellings had eerder nog gedacht eind 2024 al zijn eiland op te kunnen leveren. ,,Het is een ingewikkelde bouw met drie grote blokken op een eiland, een stadstuin en een parkeerdek.”

Hellings zegt dat hij ondanks de prijsstijgingen geen aanpassingen heeft hoeven doen aan zijn originele bouwplannen. ,,Alles is op tijd vastgelegd. Het wordt hartstikke mooi. Heel veel mensen hebben interesse getoond, nu nog zorgen dat ze er echt ook willen gaan wonen.” De waterburchten zijn al heel lang geleden bedacht. Er moesten er zeven komen. Ze zouden de stadse nieuwbouwwijk Suytkade meer smoel geven. De teller bleef lange tijd steken op twee. Eind 2018 werd de eerste steen gelegd van de derde burcht. Het waterwonen kreeg te maken met verschillende tegenslagen. Zo bleek het bouwen moeilijker dan gedacht. Ook de huizencrisis ging niet aan nieuwbouwwijk Suytkade voorbij. Bouwers haakten af en de vraag van huizenzoekers verandert voortdurend.

Momenteel wordt er op Suykade nog volop gebouwd en ontwikkeld. Waarschijnlijk is de wijk in 2025 voltooid.

Bron: ED

Waterburcht Havezate
De unieke groene burchttuin